zink_1140x600.jpg

Zink

Zink är bidragande till underhållandet av normal funktion hos hår, hud och naglar och är även en antioxidant som skyddar våra celler mot oxidativ stress.

Zink finns i kroppens alla celler

Zink är ett viktigt mineral som kroppen behöver. Det finns i alla celler i kroppen, men speciellt i ben, muskler, ögon och prostatakörtel. Kroppen har ett innehåll av 2,3 gram zink.

Mineralet zink främjar normal omsättning av makronäringsämnen, såsom kolhydrater och fettsyror.

Vad gör zink i vår kropp?

Zink finns i alla vävnader och är avgörande för funktionen hos många kroppsenzymer. Därmed påverkar zink flera av kroppens funktioner:

  • Bidrar till att bibehålla normal synförmåga
  • Bidrar till immunsystemets normala funktion
  • Bidrar till normal kognitiv funktion
  • Bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress
  • Bidrar till normal syra-/basbalans
  • Bidrar till normal fruktsamhet och reproduktionsförmåga
  • Bidrar till att bibehålla normala testosteronnivåer i blodet
  • Bidrar till normal omsättning av makronäringsämnen som kolhydrater och fettsyror
  • Bidrar till normal omsättning av A-vitamin
  • Har en roll i celldelningsprocessen och bidrar till normal protein- och DNA-syntes
  • Bidrar till att bibehålla en normal benstomme

Zink - ett av spårämnena

Vissa mineraler behöver kroppen stora mängder av, exempel på detta är magnesium och kalcium. De mineraler som behövs i mindre mängder i vår kropp kallas för spårämnen. Järn, krom, selen, mangan och jod ingår, förutom zink, i den här gruppen.

Zink i maten

Zink förekommer inte naturligt i våra kroppar, så det måste fås från mat. Under 50% av matens zinkinnehåll kan tas upp av vår kropp. Detta upptag hänger samman bland annat med hur måltiden sammansätts.

Proteinrik mat gör att upptaget ökar, järn och fytinsyra som finns i spannmål kan göra att upptaget hämmas. Zink återfinns i livsmedel som kött, spannmål, leverpastej, baljväxter och skaldjur.

Den rekommenderade dagliga dosen är 9 mg för män och 7 mg för kvinnor. Vegetarianer och andra som äter lite animaliskt protein bör öka sitt intag. Den övre gränsen för daglig konsumtion är 25 mg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.