vitaminB_1140x600.jpg

B Vitamin

Vitamin B finns i många olika typer. De har olika uppgifter och ersätter inte varandra. Läs om de 8 olika varianterna.

Vitamin B - de 8 varianterna

Totalt finns åtta B-vitaminer med flera funktioner som skiljer sig från varandra. Alla B-vitamin är en del av kroppens system av enzymer. B-vitamin är vattenlösligt och detta gör att kroppen inte kan lagra dem på samma sätt som fettlösliga vitaminer, ett undantag är Vitamin B 12.

Vitamin B1

Vitamin B1 kallas även tiamin och blev upptäckt 1926. Tiaminet är värmekänsligt och blir lätt förstört om det kokas. Vitamin B1 har flertalet viktiga funktioner i våra kroppar:
Vitaminet B1 bidrar till:

  • Normal psykologisk funktion
  • Normal energiomvandling
  • Normalt fungerande nervsystem
  • Hjärtats normala funktion

B1 återfinns framför allt i öljäst, i vetegroddar och i solrosfrö.

Vitamin B2

Vitamin B2 kallas också riboflavin. Riboflavin tål inte ljus, däremot värme. Därför tål vitamin B2 tillredning bättre. Dess gula färg gör att det används i livsmedel, som färgämne.

I kroppen har riboflavin flertalet viktiga funktioner:
Vitamin B2 bidrar till:

  • Att minska trötthet och utmattning
  • Normal energiomvandling
  • Normalt fungerande nervsystem
  • Upprätthålla normala slemhinnor
  • Att behålla en normal hud
  • Att upprätthålla normala röda blodkroppar
  • Normal järnomsättning
  • Att behålla normal syn
  • Att skydda celler från oxidativ stress

Riboflavin återfinns i mejeriprodukter och förekommer även i spenat, sparris och broccoli. Fisk, ägg och fullkornsprodukter innehåller också vitamin B2.

Vitamin B3

Ofta är vitamin B3 mer känt under namnet niacin. Vitamin B3 används av olika enzymer i vår lever och är också viktiga byggstenar i ett flertal så kallade koenzymer. Detta betyder att niacinet har flera viktiga funktioner i våra kroppar:
Vitamin B3 bidrar till:

  • Normal psykologisk funktion
  • Minska trötthet och utmattning
  • Normal energiomvandling
  • Normalt fungerande nervsystem
  • Upprätthålla normala slemhinnor
  • Behålla normal hud

Niacin tål, till skillnad från andra typer av B-vitamin såväl värme som ljus. Fågel, fisk, svamp och ägg är exempel på livsmedel som är rika på niacin, det finns även i lever och kaffe.

Vitamin B5

Vitamin B5 kallas även för pantotensyra. Det är ett viktigt B-vitamin för uppbyggnad av koenzym A, som har en viktig roll i ämnesomsättningen. Pantotensyran är viktig för omsättning (metabolism) av fetter, kolhydrater och aminosyror, dessutom är den viktig för kroppens syntes av kolesterol. Vitamin B5 återfinns framför allt i biprodukter från slakt, ägg, nötter och fullkorn.

Vitamin B6

Vitamin B6 kallas även för pyridoxin och har ett flertal viktiga funktioner i våra kroppar.
Vitamin B6 bidrar till:

  • Normal psykologisk funktion
  • Immunsystemets normala funktion
  • Normal energiomvandling
  • Normalt fungerande nervsystem
  • Upprätthålla normala röda blodkroppar
  • Normal cysteinsyntes
  • Normal metabolism av protein och glykogen
  • Reglera hormonell aktivitet

Vitamin B finns i de flesta förekommande livsmedel från såväl djur- som växtriket. Exempel på bra källor är mejeriprodukter, lever, fågel, fläsk, fisk, linser, potatis, fullkorn, nötter, avokado och bananer.

Biotin

Biotin kallas även för vitamin B7 eller vitamin H. Biotinet är viktigt för flera av enzymsystemen i och har flera viktiga funktioner i våra kroppar.
Vitamin B7 bidrar till:

  • Normal energiomvandling
  • Normalt fungerande nervsystem
  • Normal omsättning av makronäringsämnen
  • Normal psykologisk funktion
  • Behålla normalt hår
  • Upprätthålla normala slemhinnor
  • Behåll normal hud

Viktiga källor till biotin är äggula, baljväxter, nötter, jäst, ris, choklad samt en del sorts grönsaker.

Folat (Vitamin B9)

Folat (vitamin B9) upptäcktes 1941, i spenat. Detta vitamin är känsligt för ljus och värme. Vitamin B9 är en så kallad “medfaktor” för olika viktiga enzymer i människokroppen och är därför viktigt för flera olika funktioner.
Vitamin B9 bidrar till:

  • Vävnadsbildning hos gravida kvinnor
  • Normal aminosyrasyntes
  • Normal blodbildning
  • Normal homocysteinomsättning
  • Normal psykologisk funktion
  • Immunsystemets normala funktion
  • Minska trötthet och utmattning
  • Spelar en roll i celldelningsprocessen

Folat återfinns i fullkorn, spenat, broccoli, morötter, brysselkål, sparris, ägg och nötter och dessutom i frukt, fisk och kött.

Vitamin B12

Vitamin B12 heter också kobalamin. Kroppen behöver få vitaminet tillfört från animaliska källor i vår kost. De viktiga funktionerna hos B12 i kroppen är flera.
Vitamin B12 bidrar till:

  • Normal psykologisk funktion
  • Normal homocysteinomsättning
  • Immunsystemets normala funktion
  • Minska trötthet och utmattning
  • Spelar en roll i celldelningsprocessen
  • Normal energiomvandling
  • Normalt fungerande nervsystem
  • Upprätthålla normala röda blodkroppar

Vitamin B12 återfinns framför allt i animaliska livsmedel såsom lever, kött, ägg och mjölk. Det återfinns däremot inte i växtprodukter. Därför måste veganer vara noga med att de får i sig tillräckligt med vitamin B12. Det kan produceras av tarmens bakterier, men kroppen använder inte vitaminet som bildas där. Med åldern avtar förmågan att ta upp B12-vitamin från kosten. Det är därför extra viktigt för äldre människor att se till att man får i sig tillräckligt mycket av den viktiga vitamin B12.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.