magnesium_1140x600.jpg

Magnesium

Ett av de viktigaste av mineralerna i kroppen är magnesium, som bidrar till både normal muskelfunktion och nervsystemets normala funktion.

Deltar i över 300 enzymers funktion

Magnesium är bland de viktigaste av kroppens mineraler. Kroppens innehåll av magnesium är cirka 25 gram. Mer än hälften återfinns i vårt skelett och i våra tänder, resterande i våra celler. Magnesium är viktigt för funktionen hos över 300 enzymer i kroppen.

Magnesium bidrar till musklernas normala funktion

För varenda rörelse vi utför krävs magnesium, då det bidrar till både normal muskelfunktion och nervsystemets normala funktion. Den mekanism som ligger till grund för effekten är att magnesium bidrar till den elektriska spänningsskillnaden i cellmembranen i muskel- och nervceller. Spänningsskillnaden styr den så kallade ”muskeldilatationen”, alltså musklers förmåga att slappna av.

Magnesium bidrar till bibehållandet av normal benstomme

I både skelett och tänder är magnesium en byggsten. Ungefär 55–60% av kroppens magnesium finns i skelettet. Vid magnesiumbrist hämtar kroppen i vissa fall magnesium från skelettets lager, därför är det viktigt att få i sig tillräckligt med magnesium eftersom det bidrar till att upprätthålla normal benstomme och normala tänder.

Magnesium har även andra viktiga funktioner i kroppen:

  • Magnesium bidrar till elektrolytbalansen
  • Magnesium bidrar till normal energiomsättning
  • Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion
  • Magnesium bidrar till normal muskelfunktion
  • Magnesium bidrar till normal proteinsyntes
  • Magnesium bidrar till normal psykologisk funktion
  • Magnesium spelar en roll i celldelningsprocessen

Källor till magnesium

Det finns magnesium i många olika livsmedel, särskilt i kornlivsmedel och i grönsaker. Baljväxter, nötter, bananer, kaffe, mörk choklad, gröna bladgrönsaker och mejeriprodukter. Viktiga källor till magnesium är även kött, skaldjur, potatis och fisk.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.