vitaminD_1140x600.jpg

D Vitamin

D-vitamin bidrar till kroppens normala muskelfunktion, det är viktigt för välfungerande muskler genom hela livet. Läs mer om D-vitamin här.

D-vitaminets många roller  

Kalcium, som mycket av människokroppen består av är den viktigaste byggstenen för skelettet, genom hela vårt liv. D-vitamin bidrar till det normala upptagandet och användningen av kalcium, vilket i sin tur är viktigt för att bibehålla normal benstruktur och friska tänder. Tillräckligt intag av vitaminet bidrar till normala kalciumnivåer i blodet, liksom upptagandet av det viktiga mineralet fosfor. Dessutom bidrar vitamin D till normal muskelfunktion och är därför viktigt för att ha välfungerande muskler genom livet.

I norr får vi inte tillräckligt med sol

När kroppen utsätts för solljus kan den producera D-vitamin, men det är ändå inte alltid tillräckligt. I synnerhet i nordliga områden där det är lite solljus under vinterhalvåret. Människor med hud som är starkt pigmenterad har svårare att producera D-vitamin. Detta beror på att det egna pigmentet, melanin, konkurrerar med produktionen av D-vitamin.

D-vitamin är fettlösligt och kan lagras i vår lever, där det bildar en reserv för kroppen. Uppstår brist på D-vitamin kan kroppen utsöndra vitamin från reserven ut i blodet.

D-vitaminets roll i celldelningsprocessen

Kroppens celldelning ligger till grund för tillväxten och vävnadsnybildning. I denna celldelningsprocess spelar D-vitamin en roll.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.