koppar_1140x600.jpg

Koppar

Största delen av den 50-150 mg koppar vår kropp har, finns i lever, hjärna, hjärta och njurar. Kopparen har en viktig roll i kroppen, bidrar till flera olika funktioner.

En av de essentiella spårämnena

Koppar är ett så kallat spårämne. Det bidrar till att hår och hud kan pigmenteras normalt. Kopparen är ett mineral med rödaktigfärg och ingår i gruppen som kallas spårämnen. Spårämnen är benämningen på de mineraler i kosten som vi behöver mindre av än 100 mg per dag. Koppar är ett av de essentiella spårämnena, vilket betyder att särskilda fysiologiska förändringar vid för liten tillförsel av mineralet kan påvisas.

Kopparens roll för kroppen

Vår kropp innehåller mellan 50–150 mg koppar. Största delen återfinns i lever, hjärna, hjärta och njurar. Koppar har del i flera av kroppens reaktioner och har därmed ett flertal viktiga funktioner:

  • Bidrar till normal hudpigmentering
  • Bidrar till normal transport av järn i kroppen
  • Bidrar till normal hårpigmentering
  • Bidrar till att bibehålla normal bindväv
  • Bidrar till att skydda cellerna från oxidativ stress
  • Bidrar till nervsystemets normala funktion
  • Bidrar till normal energiomsättning
  • Bidrar till immunsystemets normala funktion

Koppar är bidragande till normal funktion hos nervsystemet

Spårämnet koppar har betydelse för produktion av myelin, ett fettlager bestående av flera fosfolipider och som omsluter nervtrådarna. Detta är förklaringen till hur koppar bidrar till nervsystemets normala funktion.

Koppar bidrar till håren och hudens normala pigmentering

Koppar påverkar produktionen av melanin, det vill säga de svarta, bruna och röda färgpigmenten. Melanin fångar solens strålar och när huden utsätts för sol ökar produktionen av melanin, vilket gör att vi blir “bruna”. Koppar kan på så vis bidra till normal hudpigmentering.

Koppar i vår kost

Kroppen producerar inte koppar, spårämnet behöver tillföras via kosten. Rekommenderat dagligt intag av koppar är 0,9 mg per dag för såväl män som kvinnor. I kosten finns källor till koppar i bland annat bröd, korn, frukt och grönsaker. Även skaldjur, nötter och kakao innehåller en del koppar. Kranvatten från kopparrör kan ha innehåll av koppar när vattnet stått i röret längre tid alternativ när vattnet i rören är varmt.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.