kalcium_1140x600.jpg

Kalcium

Det är känt för de flesta att kalcium bidrar till bibehållandet av normal benstomme. Den viktigaste byggstenen i skelettet är kalcium.

Kalcium för bibehållande av normal benstomme

Kalcium lagras i vårt skelett. Behöver kroppen mer kalcium än vad som tillförs via maten hämtas kalcium från skelettets lager. Ett tillräckligt intag av kalcium bidrar till att bibehålla ett normalt skelett.

Den benmassan man har i unga år påverkar mängden mineraler i skelettet när vi blir äldre. Kalcium är nödvändigt för en normal tillväxt och utveckling av skelettet hos barn.

Kroppen har ett kilo kalcium

Kalcium är det av mineralämnena som det finns mest av i vår kropp, ungefär 1 kilo. Kalcium återfinns i naturen i form av kalk.

Kalciumets olika kroppsfunktioner är viktiga

Kalcium är av vikt för flertalet av kroppens enzymer. Utöver från bibehållande av normalt skelett, spelar kalcium en central roll i vår rörelseapparat, då det går in i våra celler och bidrar därmed till normal neurotransmission och normal muskelfunktion.

Dessutom har mineralet även följande effekter:

  • Kalcium bidrar till normal blodlevring
  • Kalcium bidrar till normal energiomsättning
  • Kalcium bidrar till normal neurotransmission
  • Kalcium bidrar till att matsmältningsenzymerna fungerar normalt
  • Kalcium spelar en roll i celldelnings- och cellspecialiseringsprocessen
  • Kalcium bidrar till att bibehålla normala tänder

Skelettet förnyas hela livet

Vårt skelett befinner sig ständigt i förändring och förnyelse, det är inte orörligt eller statiskt. Hos en vuxen människa förnyas hela skelettet på sju år. Processen hos växande barn går ännu fortare och därför behöver skelettet en jämn tillförsel av den viktiga byggstenen kalcium, som är bidragande för att en normal benstomme bibehålls.

Kalcium i kosten

Kalcium återfinns i mejeriprodukter, exempelvis mjölk, ost och yoghurt. Andra goda kalcumkällor är även mörkgröna grönsaker, nötter, tofu och även växtbaserade produkter som är berikade med kalcium.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.