vitaminE_1140x600.jpg

E Vitamin

E-vitamin kan delas in i tokoferoler och tokotrienoler. E-vitamin återfinns i bl.a. färgrika frukter och grönsaker, men också vegetabiliska oljor, fullkorn, vetegroddar och kli.

Skyddar mot oxidativ stress

Precis som C-vitamin fungerar E-vitamin som antioxidant och bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Vitamin E är en antioxidant som hjälper till att skydda cellerna från oxidativ stress. Antioxidanter är föreningar som neutraliserar reaktiva syrearter, en biprodukt av kroppens förbränning av syre. Vitamin E utför sin antioxidantfunktion i kroppen i samarbete med andra antioxidanter, såsom vitamin C. Vitamin C hjälper till att återställa den reducerade formen av vitamin E.

Våra kroppar lagrar E-vitamin.

Idag finns 13 kända vitaminer som är livsnödvändiga. E-vitamin är liksom D-vitamin, fettlösligt. Fettlösliga vitaminer förenas med fett och tas via tarmen upp blodet. Mer än hälften det E-vitamin vi intar tas hos friska människor upp i kroppen.

Kroppen kan lagra cirka 1 g E-vitamin. Största delen lagras i fettvävnader, men E-vitamin lagras också i våra cellers yta i samt i blodets fettmolekyler. Mycket av kroppens E-vitamin finns i lever, lungor, muskler, hjärta och binjurar. Det naturliga E-vitaminet är det mest aktiva.

Totalt finns åtta olika former av E-vitamin, som delas in i två klasser:

  • Tokoferoler
  • Tokotrienoler


Det naturliga E-vitaminet i form av alfa-tokoferol har dubbelt så hög aktivitet som syntetiskt E-vitamin.

E-vitamin i vår kost

E-vitamin återfinns, liksom de flesta andra antioxidanter, i ett flertal frukter och grönsaker som är färgrika, exempelvis den röda paprikan, gröna bladgrönsaker och torkade aprikoser. Även vegetabiliska oljor, fullkorn, vetegroddar och kli, mjukt vegetabiliskt margarin, nötter och frön är källor till E-vitamin.

E-vitamin har en låg toxisk halt och kan tas i höga doser, upp till 100–800 mg per dag. Kostundersökningar visar att vi äter mindre än rekommenderat av E-vitamin.

E-vitamin hindrar livsmedel från att härskna

Under 1940-talet upptäcktes att E-vitamin kan skydda omättade fettsyror mot oxidering. E-vitamin kan tillsättas i vissa livsmedel. exempelvis fiskoljor, för att bibehålla färskhet och hindra att de härsknar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.