mineraler_1140x600.jpg

Mineraler

Exempel på mineraler är kalcium, magnesium, selen och zink. Kroppen kan inte producera egna mineraler och därför måste vi få dem via det vi äter.

Viktiga för många kroppsfunktioner

Mineraler är en grupp oorganiska ämnen som endast utgör en liten del av kroppen men är viktiga för många kroppsfunktioner.

Kroppen har cirka 4% mineralämnen, men de kan inte produceras av kroppen själv. Det finns essentiella och icke-essentiella mineraler. Om man inte får i sig essentiella mineraler kan fysiologiska symptom uppstå. Mineraler är dels mineralämnen som kroppen behöver mycket av, exempelvis kalcium och magnesium. Spårämnen är mineraler som kroppen behöver mindre av än 100 mg per dag, såsom selen och zink.

Mineraler gör nytta i kroppen

Olika mineraler har flera funktioner i våra kroppar:

Både magnesium och kalcium hjälper till att kontrollera våra rörelser eftersom de bidrar till normal muskelfunktion. Magnesium bidrar också till nervsystemets normala funktion, medan kalcium bidrar till normal neurotransmission.

Zink, selen, koppar och mangan är antioxidanter som hjälper till att skydda cellerna från oxidativ stress.

Ett flertal mineraler, som koppar, kalcium, jod, järn, magnesium, mangan och fosfor är bidragande till normal omsättning av energi.

Mineraler utgör skelettets och tändernas byggstenar. Mangan, fosfor, zink, kalcium och magnesium, bidrar till att bibehålla normalt skelett. Dessutom bidrar magnesium, kalcium och fosfor till bibehållandet av normala tänder.

  • Tillräckligt intag av mineraler, järn och magnesium hjälper till att minska trötthet och utmattning
  • Krom hjälper till att upprätthålla normala blodsockernivåer
  • Koppar främjar normalt hår och hudpigmentering

Mineraler i vår kost

Kroppen kan inte producera mineraler själv, därför är det viktigt att få i sig mineraler via det vi äter. Kalcium återfinns bland annat i spenat och mjölkprodukter, i gröna grönsaker finns bland annat rikligt av magnesium. Hur mycket kroppen tar upp mineraler kan variera och påverkas av såväl konsumtion som andra kostämnen. D-vitamin främjar normalt upptag och utnyttjande av kalcium och fosfor och därmed den normala nivån av kalcium i blodet. C-vitamin ökar järnupptaget.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.