blogg_femsupergronsaker_1140x600.jpg

Fem supergrönsaker

Alla grönsaker är hälsosamma men några innehåller mer näringsämnen än andra. Här är fem av de sundaste.

Broccoli – rik på vitaminer
Denna gröna bukett är en av de mest näringsrika grönsakerna vi har. Broccoli är rik på vitamin A, C, K, E och folat. Det är dessutom en bra källa till mineralerna järn, kalcium och kalium.

Broccoli är väldigt gott i wok, sallader, pajer, soppa eller som tillbehör till middagen.

Grönkål – kostfibrer, vitaminer och mineraler
Denna bladgrönsak lever upp till sin stämpel som supergrönsak! Den innehåller stora mängder kostfibrer, kalcium, vitamin A (i form av betakaroten), vitamin E, vitamin B6, B-vitaminet folat och vitamin C.

Grönkålen kan gärna ångas på samma sätt som broccoli. Den smakar även gott i sallader, soppa, coleslaw, i pesto, i smoothie och du kan även göra grönkålschips.

Lök – rik på flavonoider
Lök inte bara smakar gott och passar utmärkt i olika maträtter, den är även fullproppad av supersunda flavonoider.

Gul lök är den vanligaste löken. Rå hackad lök passar bra på korven eller hamburgaren, i salladen eller i en salsa. Den är också god som ingrediens i en rad middagsrätter och kan kokas, ångas, grillas eller stekas.

Tomaten – rik på lykopen
De flesta av oss gillar tomater. Denna grönsak är en av de bästa källorna till karotenoiden lykopen (som även ger tomaten den röda färgen). Det höga innehållet gäller även i krossade tomater och puré!

Tomat innehåller även stora mängder betakaroten, samt vitamin E som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress och vitamin C som bidrar till immunförsvarets normala funktion.

Det finns många olika sorters tomater. Det är en grönsak som passar lika gott som snacks, på mackan eller i salladen, som på pizza, i såser eller i tacosen.

Morötter – rika på betakaroten
Morötter innehåller stora mängder fiber och vitaminer, och då speciellt betakaroten, som omvandlas till vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar till att bibehålla normal hud, normal syn och ett normalt immunförsvar. Morot har också ett högt innehåll av kostfiber, som gynnar matsmältningen.

Rå morot kan ätas som mellanmål. Rå, riven morot passar bra till fisk i och andra middagsrätter. Den kan även kokas, rostas i ugnen, användas i soppor, grytor, rotmos eller wok. Den är dessutom god att pickla eller använda i kakor.

Källor: forskning.no, nhi.no, frukt.no

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.