blogg_blueberry_1140x600.jpg

Därför skall du äta blåbär!

Att äta blåbär regelbundet är bra för kroppen. Norska nutritionister har röstat på blåbär som en av de fem hälsosammaste livsmedel du kan äta. Och det finns ingen anledning till att oroa sig när blåbärsäsongen är över - frysta bär är ett utmärkt alternativ eftersom de behåller sitt näringsvärde.

Högt innehåll av flavonoider


Det lilla blå bäret, som är ett av Sveriges vanligaste bär som växer vilt, innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter. Det finns en rad ämnen som betecknas som antioxidanter och blåbär har höga halter av den typen som kallas flavonoider. I den östra delen av världen är grönt te en av den viktigaste källan till flavonoider i kosten.

En ämnesgrupp som tillhör flavonoider är antocyaniner. De är färgämnen som gör att vissa frukter och grönsaker är blå, röda eller lila. Innehållet av anocyaniner i blåbär är högre än i både jordgubbar, hallon och tranbär, och av endast en kapsel Argus Blåbär får du 31 mg antocyaniner.

Skyddar kroppens celler


Reaktiva syreföreningar, som fria radikaler, bildas hela tiden i vår kropp som en biprodukt när kroppen förbränner syre. När produktionen av skadliga syreföreningar blir högre än vad kroppen klarar av att bryta ner på egen hand, bildas oxidativ stess, som en form av skadlig oxidation.

Vissa vitaminer och andra ämnen i maten kallas antioxidanter eftersom de kan motverka oxidativ stress på grund av fria radikaler. Alla kroppsceller och organ måste skyddas från skadlig oxidation. E-vitamin och selen är exempel på sådana ämnen.

För syn och immunförsvar


Idag finns det också kosttillskott som använder sig utav de nyttiga ämnen som finns i blåbär.

Argus från Vesterålen Naturprodukter är ett kosttillskott med blåbärsextrakt i kombination med lutein, zink och selen, vitamin A och vitamin E. Vitamin A, zink och selen bidrar till att bibehålla normal syn och immunsystemets normala funktion. E-vitamin och selen skyddar cellerna mot oxidativ stress.

Källor:

  • Direktoratet för hälsa
  • Informationskontoret för frukt och grönsaker
  • Norwegian Health Information Office
  • forskning.no

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.