VNP_Brain-collage_red_1140x600.jpg

Så tar du hand om din hjärna - hela livet.

Hjärnan är det viktigaste organet i kroppen, som det är viktigt att ta väl hand om när man blir äldre, för att undvika en minskning av viktiga funktioner och förmågor.

Rätt och viktig näring för en frisk hjärna

Healthy_foods_1140x200.jpg

Hjärnan består av cirka 60% fett och är beroende av en tillförsel av friska fettsyror för att fungera optimalt. Viktigast av allt är tillförseln av den långkedjade omega-3-fettsyran DHA, som vi inte kan producera själva i kroppen utan måste få via mat eller kosttillskott.
 
Tusentals studier har gjorts som visar effekten av omega-3 i kroppen och  inte minst på hjärnan. Om du söker efter orden "omega-3" och "hjärna" online kommer du att bli överväldigad av mängden artiklar om ämnet. Så vi kommer inte att gå djupare in i ämnet, utan bara betona att tillgången på omega-3-fettsyror är avgörande för att upprätthålla en hälsosam hjärna under hela livet.

Supernäring för hjärnan:

  • Fet fisk, som lax och sardiner – rik på omega-3-fettsyror
  • Blåbär – rik på antioxidanter
  • Valnötter – rik på omega-3-fettsyror
  • Gröna grönsaker som spenat och grönkål – rik på vitamin K och E
  • Mörk choklad – rik på antioxidanter
  • Ägg – rik på aminosyror
  • Kaffe och grönt te – rikt på antioxidanter

Övningar för en frisk hjärna

Cross_word_1140x200.jpg

Medan vi brukade komma ihåg saker som telefonnummer, födelsedagar och adresser och orienterade oss utan Google maps, har telefonen nu tagit över många av dessa funktioner. Praktiskt, men också lite tråkigt för hjärnan. Förutom att mata hjärnan med rätt näringsämnen bör du också se till att träna den regelbundet. Det krävs väldigt lite träning för att nå bra och bestående resultat. Här är fem enkla saker du kan göra i vardagen för att upprätthålla en frisk hjärna.
 

1. Fysisk aktivitet

All fysisk aktivitet hjälper till att aktivera hjärnan. Bara att gå en promenad, gärna olika vägar, är bra för både orientering och syretillförsel till hjärnan. Att bryta rutiner är också bra, som att kliva av bussen för en hållplats eller två innan du är hemma. Överraska dig själv genom att göra något du normalt inte gör.
 

2. Korsord eller sudoku

Sådana lättillgängliga övningar kan göras var som helst och när som helst - och är bra för att hålla din hjärna i form. Utmana gärna dig själv att höja din nivå ibland, om så bara för att bryta rutiner.
 

3. Lär dig något nytt

Att utmana vår komfortzon då och då hjälper till att stärka våra hjärnor. När man blir äldre är det lätt att komma in i inövade rutiner i vardagen. Att lära sig något nytt, som ett språk eller ett instrument, är bra träning för hjärnan. Vad sägs om att prova ett nytt recept idag? Testa tex Yvonne Rydings favorit fiskgryta - recept hittar du  här.
 

4. Läs och bli klok

Läsning är ett enkelt, billigt och lättillgängligt sätt att hålla din hjärna i form. Oavsett om du läser för att lära dig något, eller för underhållningens skull, håller det din hjärna i form.
 

5. Kortspel eller pussel

Medan kortspel är både sociala och roliga, är pussel en trevlig och utvecklande strävan du kan göra i lugn och ro. Båda är bra för att hålla din hjärna aktiv.
 
 
Oavsett vilka övningar du gör, hjälper mentalt stimulerande aktiviteter att berika ditt liv och hålla din hjärna frisk. Och om du har läst så här långt har du redan gjort något bra för din hjärna idag 😊
 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.