W_man_smile_kitchen_salad_1140x600.jpg

Stärk ditt immunförsvar

Under de senaste åren har vi insett behovet av att tvätta händerna och lärt oss att hosta korrekt. När man bekämpar influensa och andra sjukdomar är god handhygien nyckeln. Men visste du att en bra kost och en hälsosam livsstil också är av stor betydelse för immunförsvaret?

Stärk ditt immunförsvar

Regelbunden träning hjälper till att upprätthålla god kondition och stöder samtidigt immunsystemet. Motion hjälper också till att sänka stressnivåerna och påverkar därmed också sömn och sömnkvalitet. En tillräcklig natts sömn är nödvändig för hela vår kropp, för under sömnen återhämtar sig kroppen från dagens påfrestningar.

Att träna för hårt kan också fungera tvärtom i vår kropp, det ökar stressen. Du bör också komma ihåg att om influensan redan har dig i sitt grepp, måste du lägga din träning på is tills du är frisk igen.

Många lovordar också kallbad – varför inte prova? Det är känt för att påverka immunförsvaret.

W_icebathing_1140x600.jpg

Det enklaste sättet att stödja kroppens eget försvarssystem är att äta en varierad och hälsosam kost. I synnerhet är fisk, frukt, bär och fullkorn viktiga för vårt immunförsvar. Enkelt uttryckt brukar man säga att - desto mer färgstark maten är, desto mer sannolikt är det att den innehåller bra ingredienser för att bygga kroppens eget försvarssystem.

Fisk och D-vitamin

D-vitamin är förmodligen det viktigaste vitaminet för vårt immunförsvar. Av livsmedlen är D-vitamin naturligt närvarande endast i fisk. D-vitamin bildas också på vår hud av solljus, men på vintern kan vi i Norden inte börja producera D-vitamin på grund av bristen på solljus och kläder som täcker huden. Officiella rekommendationer i Norden rekommenderar att man tar D-vitamin som kosttillskott under vintermånaderna.

Fisk är en ofta rekommenderad mat och inte bara på grund av dess D-vitamin innehåll. Fisken är rik på bra protein, vitamin A och vitala omega-3-fettsyror, som kroppen behöver för flera vitala funktioner.

C-vitamin från frukt och bär

C-vitamin bidrar också till immunsystemets normala funktion och särskilt om du tränar mycket så är det viktigt att få i sig tillräckligt med C-vitamin. Frukt är rik på C-vitamin, framför allt citrusfrukter som apelsin och grapefrukt. Bär och gröna bladgrönsaker är också bra källor till C-vitamin. C-vitamin hjälper också till att minska trötthet och utmattning.

Vitamin A för ögonen och immunsystemet

Vitamin A är särskilt känt som ett synvitamin, men det är också viktigt för immunsystemet. Naturliga källor till vitamin A är produkter från djurriket: den vanligaste är lever, ägg och fet fisk. Växtprodukter, såsom morötter, spenat och broccoli, innehåller en föregångare till vitamin A, betakaroten. Kroppen omvandlar betakaroten till vitamin A.

Zink är ett viktigt mineral för resistens

Zink påverkar bland annat hudens, hårets och naglarnas välbefinnande och är också ett viktigt mineral för immunförsvaret. Bra källor till zink är spannmål, kött och mejeriprodukter, det kan därför till exempel kan vara svårt för någon på vegansk kost att få i sig tillräckligt med zink från sin kost.

 

 

Kosttillskott för immunförsvaret

(swipe åt höger för att se fler) 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.