blogg_seniorcouple_1140x600.jpg

Omega-3 är alltid en bra idé!

Att det du äter och dricker påverkar din hälsa är det inte så många som tvivlar på. Att förstå varför omega-3 alltid är en bra idé är ett viktigt steg för att ta vara på ditt hjärta. Här kommer 5 fakta om de nyttiga fettsyrorna!

FAKTA: Vissa typer av fett är nyttigt!

Du hör säkert ofta att vi äter alldeles för mycket fet mat men många av oss, både i Europa och Nordamerika, får inte i oss tillräckligt med nyttigt fett. Att äta tillräckligt av de nyttiga omega-3 fettsyrorna är viktigt för ditt hjärta.

FAKTA: Det finns olika typer av omega-3

Du har garanterat fått höra att omega-3 är nyttigt. Men visste du att det finns flera olika typer av omega-3? De 3 viktigaste typerna är EPA, DHA och ALA. ALA härstammar från växtriket och det hittar du i bland annat linfrön och chiafrön. EPA och DHA får du i huvudsak från fet fisk och annan mat från havet.

FAKTA: Omega-3 bidrar till ett sunt hjärta

Kroppen kan producera en liten mängd av de långkedjade fettsyrorna EPA och DHA om du äter ALA men endast i begränsade mängder. Därför bör du även tillföra extra EPA och DHA från fisk och andra marina källor eller genom ett kosttillskott. Att regelbundet tillföra de nyttiga omega-3 fettsyrorna genom kosten är bra för hjärtat.

FAKTA: Att äta mat från havet är inte det enda sättet du kan få i dig omega-3 på

Om du inte äter fet fisk regelbundet kan du få i dig de hälsosamma omega-3 fettsyrorna genom att äta kosttillskott eller matvaror som är berikade med omega-3. Det finns förutom omega-3 kapslar eller flytande fiskolja även till exempel smör där de nyttiga omega-3 fettsyrorna är tillsatta. Läs på etiketten för att vara säker på att du väljer ett tillskott eller en matvara som innehåller EPA och DHA.

FAKTA: Forskning visar att omega-3 är bra för hjärta, hjärna och syn

Omega-3 är ett av de näringsämnen som det har forskats mest om. Det finns faktiskt så många som 27 000 publicerade studier om omega-3. Det råder en bred enighet om att de långkedjade fettsyrorna EPA och DHA är bra för hjärta, hjärna och syn.

  • Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA bidrar till att bibehålla hjärtats normala funktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.
  • Omega-3 fettsyran DHA bidrar till att bibehålla hjärnans och synens normala funktion. Positiv hälsoeffekt uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg DHA.

Källor: Forskning.no

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.