nighvision_1140x600.jpg

Behåll ditt mörkerseende

Argus är ett preparat speciellt utvecklat för ögonens välbefinnande. Den innehåller vitamin A och zink, vilket bidrar till att upprätthålla normal syn.

Varför är vitamin A och zink så viktigt för våra ögon?

Vitamin A är ett fettlösligt vitamin som kroppen behöver för flera funktioner, bland annat för att upprätthålla synen. Vitamin A i sig kan inte produceras av vår kropp, utan måste tillföras via kosten. Liksom andra fettlösliga vitaminer kan vitamin A lagras i vår kropp. Om kroppen har brist på vitaminer utnyttjar vår kropp vitamin A som lagras i levern.

A-vitamin finns i många olika former. I djurrikets produkter finns retinol. Retinol är vanligast i bland annat lever, fet fisk, ägg och mjölk.

Betakaroten från växter är en föregångare till vitamin A. Rik på betakaroten, till exempel morötter, broccoli och spenat.

Så här tar vitamin A hand om våra ögons välbefinnande

Från de visuella receptorerna på ögats näthinna registrerar stavceller ljusintensiteten och möjliggör mörkerseende, medan stiftceller låter dig se färger. De fotosensoriska cellerna i ögats näthinna behöver vitamin A för sin ämnesomsättning: de mest känsliga för vitamin A-brist är just stavceller som specialiserat sig på mörkersyn.

Dessutom behöver hornhinnan, den yttersta transparenta delen av ögat, vitamin A för att förhindra att ögat torkar ut.

Vitamin A behöver zink till sin hjälp

Zink är ett mångsidigt spårämne som kroppen behöver i sina olika metaboliska processer. Zink behövs för att vitamin A, lagrat i levern, ska kunna flytta till andra delar i kroppen. Zink reglerar också omvandlingen av vitamin A till en näthinna som är viktig för synen. Zink är därför också särskilt viktigt för mörkerseende.

Zink lagras inte i kroppen och måste erhållas från mat dagligen. Bra källor till zink är spannmålsprodukter, kött och mjölk.

Argus är en produkt speciellt utvecklad för ögons välbefinnande

Förutom vitamin A och zink innehåller den blåbärsextrakt, lutein, selen och vitamin E.

BRA FÖR SYNEN: Vitamin A och zink hjälper till att hålla synen normal.
SKYDDA CELLER: E-vitamin och zink hjälper till att skydda cellerna från oxidativ stress.
FÖR IMMUNFÖRSVARET: A-vitamin, zink och selen bidrar till immunsystemets normala funktion.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi respekterar dina uppgifter och delar aldrig dom med någon annan. Läs mer här.